Actualitat

Una trentena de personal investigador participa en la gINCana 2019

Una trentena de personal investigador participa en la gINCana 2019

El passat dia 18 de juliol es va celebrar la segona edició de la gINCana. Durant 3 hores, estudiants de màster i doctorat, tècnics, postdocs i investigadors principals van canviar les bates de laboratori per les samarretes del color del seu equip i van convertir-se en rivals per a fer-se amb el premi final: uns fantàstics microscopis Foldscope. 


En total hi van participar 30 persones, i algunes de les proves que van haver de superar van consistir en omplir caixes de puntes de pipeta el més ràpid possible o bé descobrir quins investigadors s’amaguen darrere vàries fotografies d’infants amb cara angelical. En acabar, van poder recuperar forces compartint un berenar per a tothom i cadascú es va poder endur una medalla de record cap a casa.


Va ser una oportunitat excel·lent per passar una tarda divertida, conèixer companys i companyes d’altre grups de recerca de l’Institut i incentivar el sentiment de pertinença a la nostra institució. Ja estem esperant amb ganes la propera edició! De moment, per a recordar l’edició d’enguany podeu consultar les fotografies aquí
 

Descrit el possible mecanisme d’activació del receptor cannabinoide 1

Descrit el possible mecanisme d’activació del receptor cannabinoide 1

Un estudi publicat a la revista Journal of Medicinal Chemistry pels investigadors de l’Institut Óscar Díaz, James Dalton i Jesús Giraldo, descriu el possible mecanisme d’activació del receptor cannabinoide 1 (CB1). Per aquest receptor, la transició de l'estat inactiu a l'estat actiu era poc conegut fins ara.

CB1 és un dels anomenats receptors lligats a proteïna G, és a dir que a l’activar-se, activen aquesta proteïna, produint una cascada de respostes dins la cèl·lula. En aquest article, basat en simulacions computacionals, s’expliquen detalladament els passos que es produeixen des que una molècula activadora s’uneix a aquest receptor fins que aquest s’activa.

Aquest receptor es localitza principalment al sistema nerviós central i està implicat en molts processos, com el dolor, la planificació del moviment o la memòria. Conèixer el seu mecanisme d'activació és essencial a l’hora de poder desenvolupar fàrmacs que modulin el seu funcionament.

(Imatge: Active-like conformation of CB1 with highlighted residues and motifs that are critical for receptor activation)

Llegeix l'article

MitoTreat guanya la 9a edició del Programa de Generació d'Idees

MitoTreat guanya la 9a edició del Programa de Generació d'Idees

El projecte MitoTreat, impulsat pel Dr. Albert Quintana, la Dra. Elisenda Sanz i la Dra. Emma Puighermanal, del grup de recerca en Neuropatologia mitocondrial, ha guanyat la novena edició del Programa de Generació d’Idees, organitzat pel Parc de Recerca UAB i la Xarxa d’R+D+I en Biotecnologia de Catalunya. 

D’entre els sis projectes presentats, MitoTreat ha estat seleccionat com la millor iniciativa innovadora. Aquest projecte proposa el reposicionament del Cannabidiol (CBD), un compost químic extret de cànnabis, per al tractament de la malaltia mitocondrial, ja que presenta propietats antiinflamatòries, antioxidants, analgèsiques, neuroprotectores i anticonvulsives.

El projecte ha obtingut un premi de 1.500€ i 6 mesos d’incubació a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, que els permetrà avançar en l’enfocament i transferència del fàrmac cap al mercat. Felicitats!

Agenda