Actualitat

Troben noves alteracions al cervell induïdes pel principal factor de risc genètic de l’Alzheimer

Troben noves alteracions al cervell induïdes pel principal factor de risc genètic de l’Alzheimer

Un estudi liderat per les Dres. Roser Masgrau i Elena Galea demostra que APOE4, el principal factor de risc genètic de desenvolupar el tipus més comú d’Alzheimer, produeix en ratolins mascles una alteració en els mecanismes de senyalització dels astròcits que podria resultar clau per al desenvolupament de la patologia. En femelles, en canvi, aquesta alteració es produeix en diferents variants d’APOE.

Les VIII Jornades Científiques es posposen a 2021

Les VIII Jornades Científiques es posposen a 2021

Degut a la impossibilitat per garantir la seguretat dels participants en un esdeveniment de les característiques de les nostres jornades, que alberguen a més de 100 persones en un espai tancat, ens veiem obligats a posposar la seva vuitena edició als dies 5, 6 i 7 de octubre del 2021.

Identifiquen una nova via per atacar les cèl·lules tumorals

Identifiquen una nova via per atacar les cèl·lules tumorals

Un estudi liderat pel Dr. Jose Miguel Lizcano ha descrit un nou mecanisme d'acció antitumoral basat en induir un gran estrès en les cèl·lules cancerígenes, que causa la seva autodestrucció per autofàgia. Aquest mecanisme ha estat descobert en l'estudi del fàrmac antitumoral en desenvolupament clínic ABTL0812. Els resultats han sigut validats amb mostres de pacients oncològics i han estat publicats a Autophagy.

 

Descobreixen alteracions bioquímiques en els pacients amb la malaltia de Lesch-Nyhan

Descobreixen alteracions bioquímiques en els pacients amb la malaltia de Lesch-Nyhan

El Dr. Jose Manuel López, en una col·laboració amb l'Emory University i l'Hospital Universitari La Paz, ha publicat un article a la revista PNAS on demostren que els pacients amb la malaltia de Lesch-Nyhan, una patologia neurològica minoritària, presenten alteracions bioquímiques en fibroblasts, orina i líquid cefaloraquidi. Aquestes alteracions no s’havien detectat fins ara perquè els alts nivells d'àcid fòlic dels cultius cel·lulars les reverteixen.

VídeosPublicacions

López JM, Outtrim EL, Fu R, Sutcliffe DJ, Torres RJ, Jinnah HA (2020).
Physiological levels of folic acid reveal purine alterations in Lesch-Nyhan disease
PNAS,
https://www.pnas.org/content/117/22/12071

Franco R, Rivas-Santisteban R, Casanovas M, Lillo A, Saura CA, Navarro G (2020).
Adenosine A2A Receptor Antagonists Affects NMDA Glutamate Receptor Function. Potential to Address Neurodegeneration in Alzheimer’s Disease
Cells,
https://www.mdpi.com/2073-4409/9/5/1075

Larramona-Arcas R, González-Arias C, Perea G, Gutiérrez A, Vitorica J, García-Barrera T, Gómez-Ariza JL, Pascua-Maestro R, Ganfornina MD, Kara E, Hudry E, Martinez-Vicente M, Vila M, Galea E, Masgrau R (2020).
Sex-dependent calcium hyperactivity due to lysosomal-related dysfunction in astrocytes from APOE4 versus APOE3 gene targeted replacement mice
Molecular Neurodegeneration,
https://idus.us.es/handle/11441/98631

Puig-Parnau I, Garcia-Brito S, Faghihi N, Gubern C, Aldavert-Vera L, Segura-Torres P, Huguet G, Kádár E (2020).
Intracranial Self-Stimulation Modulates Levels of SIRT1 Protein and Neural Plasticity-Related microRNAs
Mol Neurobiol.,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32219698/